La FAVB davant l’11 de Setembre

Des dels temps ombrívols de la dictadura, el moviment veïnal sempre ha celebrat l’11 de Setembre com una jornada de reivindicació de les llibertats nacionals de Catalunya. Enguany, però, enmig de la crisi econòmica, social i institucional que travessem, la Diada adquireix una significació especial. La històrica manifestació del 2012 va palesar l’ascens de les aspiracions sobiranistes en el si de la societat catalana. Diversos factors, conjugant-se, hi han contribuït: la infructuosa temptativa d’eixamplar l’autogovern mitjançant un nou Estatut, l’ofensiva centralitzadora de l’Estat espanyol… Però també un context d’atur, de profundes desigualtats i pèrdua de drets.

En aquest marc, la convocatòria d’una cadena humana, travessant el Principat des de la Catalunya Nord fins al País Valencià, ocuparà el lloc central de la Diada. Centenars de milers de voluntaris inscrits n’auguren l’èxit. Molts companys i companyes de les nostres associacions hi treballen; molts més hi seran presents. Tanmateix, el caràcter més o menys inclusiu de la iniciativa, inequívocament promoguda des de l’ANC amb la independència com a horitzó, ha suscitat debats i controvèrsies en el si de sindicats, entitats i moviments socials. És el cas de la FAVB.

El nostre és un moviment plural, on conviuen diferents sensibilitats democràtiques, des del mateix independentisme fins a les tradicions federalistes i republicanes, profundament arrelades en la cultura política de les classes populars. La defensa del dret a l’autodeterminació i, avui, l’exigència indefugible d’una consulta ciutadana sobre el futur del país, constitueixen el denominador comú de totes aquestes opcions.

Doncs bé, justament des d’aquesta pluralitat, la FAVB convida el veïnat de Barcelona a sortir massivament al carrer l’11 de Setembre i a participar en els diferents actes reivindicatius de la Diada, enfortint el clam a favor de la consulta i fent palesa la presència de la Catalunya social, avui revoltada contra el neoliberalisme i les retallades, que sempre ha estat una força motriu decisiva en la lluita per les llibertats. El moviment obrer i el veïnal, el conjunt d’entitats socials i solidàries tenim una responsabilitat cabdal en el procés obert. Cal anar pas a pas, construint sòlides majories a través del debat obert i la participació ciutadana; majories capaces de sostenir projectes democràtics, evitant situacions de bloqueig o frustració que poguessin fracturar la societat al voltant de conflictes d’identitat. En aquest sentit, la realització de la consulta representa a hores d’ara el gran repte unificador que encara hem d’assolir.

Més enllà de la Diada, és el model de país el que està en joc. Per a nosaltres, llibertats i justícia social són indestriables. Sigui quina sigui l’opció que triï el poble de Catalunya, cap projecte democràtic nacional no pot alçar-se sobre una societat atomitzada i aclaparada per la pobresa. Només la defensa dels drets laborals i socials, dels serveis públics, pot vertebrar la societat civil. Per això, més que mai, romandrem bel·ligerants contra les polítiques d’austeritat, lesretallades, les privatitzacions o la corrupció de les institucions. Tant si vénen dictades des de Brussel·les, si s’implementen des de Madrid… com si responen als interessos o la cobdícia de les “nostres” elits. El futur en llibertat de Catalunya depèn de la cohesió de la seva majoria social, que ha de prevaldre front els dictats assoladors dels mercats financers i dels seus comissionistes locals. L’11 de Setembre reivindicarem aquest futur. L’endemà, hi treballarem des dels nostres barris.

Barcelona, 3 de setembre de 2013

FAVB